| Dokumenty | Projekty | e-Dziennik | Współpraca z firmami |

    

Aktualności - Wydarzenia 


Wydarzenia 2010-2012

Wydarzenia 2012/2013

Wydarzenia 2013/2014

Wydarzenia 2014/2015

Wydarzenia 2015/2016

Wydarzenia 2016/2017

Wydarzenia 2017/2018

Wydarzenia 2018/2019

Wydarzenia 2019/2020



LITERACKIE INSPIRACJE

Letnia odsłona prezentowania wybranych postaci z literatury zbiegła się z powrotem do szkoły i wspólną zabawą w aktorstwo. Liczył się pomysł na fryzurę, żywą ilustrację i dystans do samego siebie. Tym razem fryzjerzy z klasy pierwszej, zgodnie z artystycznymi sugestiami nauczycielek, uczestniczyli w sesji zdjęciowej jako bohaterowie poezji Juliana Tuwima, Jana Brzechwy, Williama Szekspira, poetów regionalnych i naszego patrona.
Teksty literackie wraz z fotografiami wybranych bohaterów z literatury można zobaczyć na stronie FB biblioteki szkolnej.
Tekst i fot. Anna Berbecka



UCZESANIA NA UROCZYSTOŚCI ŚLUBNE

Nadchodzące lato, a wraz z nim sezon na uroczystości rodzinne dla uczniów grup fryzjerskich jest okazją do zaprezentowania swoich umiejętności zdobywanych w trakcie praktycznej nauki zawodu. Uczniowie, pod kierunkiem nauczycielek p. Anety Chomczyńskiej i p. Marzeny Wilińskiej, przygotowali pokaz uczesań ślubnych w konwencji „wiatrem czesane”. Modelki, co jest bardzo istotne, uczesane przez swoje koleżanki, stworzyły spektakl różnych charakteryzacji weselnych własnego pomysłu w szkolnej scenerii. Całość można obejrzeć na stronie FB biblioteki szkolnej.
Tekst i fot. Anna Berbecka



I MIEJSCE W KONKURSIE "PSZCZOŁA W ŚRODOWISKU NATURALNYM I ŻYCIU CZŁOWIEKA"

W dniu 08 czerwca 2021r Nadbużański Związek Pszczelarzy w Chełmie zorganizował tematyczny konkurs wiedzy dla szkół ponadpodstawowych. Naszą szkołę reprezentowały uczennice: Aleksandra Głuszczak z klasy II htp oraz Weronika Dworczyńska z klasy I at. Uczestnicy zmierzyli się z testem wiedzy dotyczącym budowy, fizjologii i ekologii pszczół, ich życia społecznego oraz wartości leczniczych pozyskiwanych produktów pszczelich.
Komisja konkursowa przyznała I miejsce Oli Głuszczak.
Gratulujemy!



WARSZTATY KULINARNE

W środę 16 czerwca 2021 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie odbyły się warsztaty kulinarne.
Gościem specjalnym był absolwent Gastronomów p. Damian Jędruszczak, który doskonalił swoje umiejętności w restauracjach fine dining kuchni skandynawskiej. Współpracował z renomowanymi kucharzami, wykorzystując możliwości kuchni molekularnej. Swoje kwalifikacje podnosił na południu Francji w restauracji z 1 gwiazdką Michelin. Obecnie pracuje na stanowisku szefa kuchni restauracji z owocami morza w Reykjaviku stolicy Islandii.
Uczniowie klasy 1at /technik żywienia i usług gastronomicznych/ Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie mieli możliwość przygotowania nietuzinkowych potraw pod czujnym okiem pana Damiana. Efektem pracy kulinarnej uczniów były następujące dania: peklowany łosoś w cytrusach z warzonym sosem z oleju koperkowego i jogurtu oraz piklowany ogórek i kawior z ogórka. Przygotowano także: wolno gotowaną pierś z kaczki z sosem demi glace z zapiekanką ziemniaczaną oraz z puree z marchwi, piklowanymi wiśniami i czipsami z marchewki.
Warsztaty były dla młodzieży niezapomnianym przeżyciem. Pan Damian profesjonalnie i z zaangażowaniem przekazywał swoją wiedzę i doświadczenie uczniom rozpoczynającym kształcenie w zawodzie. Warsztaty wzbudziły entuzjazm i zainteresowanie uczniów.



I PO PRAKTYKACH...

Szkoda, że tak szybko minęły ..... Tak wyglądały nasze praktyki w zawodzie technik usług fryzjerskich.



DZIEŃ DZIECKA W NASZEJ SZKOLE



28 BIEG SOLIDARNOŚCI "LUBELSKI LIPIEC 1980"

Zachęcamy do zapoznania się z regulaminem 28. Biegu Solidarności "Lubelski Lipiec 1980". Zainteresowani uczniowie proszeni są o kontakt z panem Adamem Rejentem nauczycielem wychowania fizycznego.



POŻEGNANIE KLAS MATURALNYCH



NARODOWY SPIS POWSZECHNY



SUKCES KINGI

Miło nam poinformować, że Kinga Binkiewicz - uczennica klasy IVct została finalistką III stopnia XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyką wiodącą Olimpiady, która odbyła się 11 marca w formie online, była "Cukrzyca-prewencja i leczenie dietą". Kingę do olimpiady przygotowała pani Iwona Jarząbek Starzyńska.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.



SPOTKANIE Z MISTRZEM ŚWIATA W KATEGORII JUNIORÓW WE FRYZJERSTWIE MĘSKIM

Dzień Patrona w naszej szkole klasy fryzjerskie obchodziły w wyjątkowy sposób. Uczniowie uczestniczyli online w pokazie fryzjerskim prezentowanym przez Marcela Drożdzyka - Mistrza świata w kategorii Juniorów we fryzjerstwie męskim. Mistrz zaprezentował i omówił strzyżenie męskie oraz formowanie brody. Pokaz barberski był doskonałą formą wzbogacenia i doskonalenia wiedzy przez uczniów.



SPOTKANIE Z KAJ-EM NA WESOŁO

Za nami Tydzień Patrona Szkoły, wielu uczniów miało okazję spotkać się z Kazimierzem Andrzejem Jaworskim. Uczniowie zaprosili KAJ-a do pracowni gastronomicznej, sali konsumenckiej, pracowni fryzjerskiej, gdzie rozmawiali o swoim profilu kształcenia, marzeniach, nadziejach i z przyjemnością słuchali Jego utworów.
KAJ dał się namówić na nową fryzurę i chętnie skosztował wypieków uczniów, wytrwale pozował do portretu... :)
Poniżej prezentujemy najciekawsze prace uczniów. Wszystkim dziękujemy za poświęcony czas, wysiłek i zaangażowanie.
Gratulujemy pomysłowości:)



JAGLAK NA OBCHODY TYGODNIA PATRONA SZKOŁY

W ramach obchodów Tygodnia Patrona Szkoły klasa 2czg na zajęciach z pracowni cukierniczej przygotowała jaglaka na bazie kaszy jaglanej, która w czasach dzieciństwa KAJ-a była jednym z najpowszechniej stosowanych składników ówczesnej diety. W jaglaku uczniowie połączyli tradycję z nowoczesnością, dodając do "jagieł" nieco żurawiny i jabłek. Jest on świetną propozycją na rodzinny niedzielny podwieczorek. Uczniowie pracowali pod kierunkiem pani Iwony Jarząbek-Starzyńskiej. PRZEPIS



CUKIERNICZE OBCHODY TYGODNIA PATRONA SZKOŁY

Cukiernicy z klas 1cz i 2bzp pod opieką pani Lidii Mazurek i pani Renaty Wituch przygotowali z okazji Tygodnia Patrona Szkoły pyszne i zdrowe słodkie przekąski.


BABKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM DLA KAJ-a.

Lektura kulinarnych książek skłania do działania. Jak człowiek naczyta się, zwłaszcza o jedzeniu – nie sposób nie przenieść się do kuchni, by spróbować odtworzyć dawne smaki w oryginalnej formie! Dlatego w trakcie zajęć praktycznych uczniowie pod opieką p. Zofii Jędraczki i p. Ewy Lisieckiej przygotowali babkę ziemniaczaną z boczkiem. Dzisiaj tę potrawę rzadko przygotowuje się, ale w czasach młodości Patrona naszej szkoły, Kazimierza Andrzeja Jaworskiego, była ona dość popularna.

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
200 g wędliny (boczek, kiełbasa)
2 średnie cebule
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
majeranek
sól, pieprz, słodka czerwona papryka, kurkuma

Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).
Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 180- 190°C przez około 1,5 godziny. Babkę można upiec w formie z kominkiem, prostokątnej, formie do keksów albo w naczyniu żaroodpornym (w tym przypadku formę polecam posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą).
Smacznego!



TYDZIEŃ PATRONA

Kazimierz Andrzej Jaworski, patron naszej szkoły, oprócz działalności pisarskiej, podejmował się także tłumaczeń. Tydzień Patrona Szkoły stał się okazją do zapoznania uczniów z tą formą literackiej działalności. Zapraszamy do odsłuchania sonetów Williama Szekspira w językach: polskim, angielskim i rosyjskim. Sonety czytają Kinga Binkiewicz z IVct, Valeriia Hryhorash z III bt, Diana Kharchenko z III bt, Justyna Pawliczuk z IIftg, Martyna Swoboda z II ftg, Emilia Fijałko z II ftg.
Film 1
Film 2


KONIEC KARNAWAŁU Z KONKURSEM WALENTYNKOWYM 2021

W tym roku walentynki zbiegły się z ostatkami. Na konkurs ogłoszony przez społeczność szkolną wpłynęło kilkanaście fotografii prac w różnych kategoriach m.in. kartek, fryzur i stylizacji. W głosowaniu online wygrała fryzura walentynkowa Pauliny Gorzały z kl.3ft. Gratulacje!
Oryginalną odsłoną karnawału i walentynek były stroje dell'arte zaprezentowane przez uczennice z grupy fryzjerskiej klasy 2atp wykonane pod kierunkiem nauczycielki pani Anety Chomczyńskiej. Pomysłowe stylizacje do wybranych wierszy i tekstów literackich można obejrzeć na stronie FB biblioteki szkolnej.



TYDZIEŃ PATRONA SZKOŁY
KONKURS LITERACKO – PLASTYCZNY “CHEŁM KAJ-a I MÓJ”

"Chełm. Niby ten sam, ale jakżeż inny. Niewielkie miasto z malowniczo na wzgórzu położoną świątynią (ktoś uniesiony patriotyzmem lokalnym nazwał ją chełmskim Akropolem), z jedno-, dwupiętrowymi kamienicami i “drapaczem chmur” o trzech kondygnacjach przy Lubelskiej, gdzie na parterze mieściła się cukiernia z kawiarnią, wyeksmitowana później przez magazyn z obuwiem czeskiej firmy Bat’a. Przed sklepami pełno charakterystycznych brodatych postaci w powłóczystych chałatach; jak i dawniej żywo gestykulują i śpieszą nerwowo. Odwykłem od ich widoku i gardłowej mowy przypominających mi dziecięce lata, kiedy z ciekawością obserwowałem z ogrodu ks. Hartmana kiwających się w oknie bożnicy, rozmodlonych Żydów, kiedy nie mogłem się napatrzeć z naszej jadalni na klecenie budek w jesienne święta szałasów i kiedy w piątkowe wieczory niedyskretnie podpatrywałem zapalanie szabasowych świeczek.[…]
Wywieszki nad sklepami […] w języku polskim. Usunięto napisy rosyjskie, najczęściej zamalowując je niedbale, tak że nieraz spoza olejnego tła figlarnie wyzierała jakaś niesforna cyryliczna litera.
[…] Chodziłem po ulicach, odwiedzałem stare kąty: tu na Reformackiej, w domu Augenlichta upłynęło moje wczesne dzieciństwo, niedaleko stąd, u Staręgłowskiego – najszczęśliwsze lata chłopięce i uczniowskie, a na Lubelskiej, naprzeciwko okrąglaków, stoi ponury dom […].
Tutaj zaś – kredowa górka soborowa, z pałacem biskupim […] z otaczającym ją ogrodem i mniejszą górką – kopcem, na którym wzniesiono cerkiewkę upamiętniającą likwidację unii. Przed kilku laty archeolodzy rosyjscy rozkopywali ją, szukając śladów dawnego zamku, znaleziono jakieś zabytki. Na kopiec prowadzi lekko pochyła droga, ale można się tam wspiąć bezpośrednio po skarpie kilkoma coraz bardziej stromymi ścieżkami."
Kazimierz Andrzej Jaworski, Wywoływanie cieni, Lublin, 1967

Nauczyciele języka polskiego serdecznie zapraszają uczniów naszej szkoły do udziału w konkursie związanym z sylwetką patrona szkoły - Kazimierza Andrzeja Jaworskiego. Tematyka konkursu związana jest ze wspomnieniami Kazimierza Andrzeja Jaworskiego zawartymi w książce “Wywoływanie cieni” i obejmuje dwie kategorie:
a) literacką
Odwołując się do wyżej zamieszczonego fragmentu wspomnień Kazimierza Andrzeja Jaworskiego, napisz do naszego patrona list, w którym przedstawisz, jak wygląda Twój Chełm dziś.
b) plastyczną
Wykonaj pracę plastyczną techniką dowolną (obraz/zdjęcie/kolaż), która będzie ilustracją do wyżej zamieszczonego fragmentu wspomnień Kazimierza Andrzeja Jaworskiego.

Regulamin konkursu:
– w konkursie mogą brać udział tylko uczniowie naszej szkoły,
– każdy uczestnik przygotowuje pracę w jednej wybranej przez siebie kategorii,
– ocenie będą podlegały: oryginalność, kreatywność, pomysłowość i poprawność językowa,
– przygotowane prace należy przesłać na maila swojemu nauczycielowi języka polskiego do 08.03.2021 roku,
– najciekawsze prace zostaną opublikowane na stronie i FB szkoły,
– uczestnicy i laureaci konkursu otrzymają dodatkowe oceny z języka polskiego oraz punkty z zachowania.
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie :)


WYNIKI LITERACKIEGO KONKURSU WALENTYNKOWEGO
"JEDNEGO SERCA! TAK MAŁO, TAK MAŁO..."

KATEGORIA: projekt plakatu "Św. Walenty – patron zakochanych"
I miejsce: Nikola Szpindowska, kl. 2czg
Wyróżnienia:
Amanda Grzywna, kl. 4ht
Paulina Gajewska, kl. 2bzp
Aleksandra Soroczyńska, kl. 2kzg

KATEGORIA: walentynkowe opowiadanie lub wiersz miłosny – własnego autorstwa
I miejsce: Patrycja Tokarska, kl. 4ht (wiersz)
Wyróżnienia:
Samanta Gołaszewska, kl. 1at (wiersz)
Mateusz Foltyn, kl. 1at (wiersz)

KATEGORIA: prezentacja multimedialna "Słynne pary miłosne w literaturze"
W związku z dużą ilością prac nadesłanych przez uczniów w tej kategorii, komisja konkursowa postanowiła przyznać wyróżnienia:
Aleksandra Duniec, kl. 3az
Kornel Łodziński, kl. 4ct
Claudia Foryś, kl. 3bt
Róża Chmielnicka, kl. 2ftg
Weronika Guzik, kl. 2atp

Serdecznie gratulujemy laureatom, wyróżnionym oraz pozostałym uczestnikom konkursu. Doceniamy Waszą kreatywność, pomysłowość, oryginalność, ale także poczucie humoru, uczuciowość i wrażliwość.
Organizatorzy: nauczyciele języka polskiego


E-PANCAKE DAY- DZIEŃ NALEŚNIKA

Angielskim odpowiednikiem Tłustego Czwartku w Polsce jest Pancake Day - Dzień Naleśnika, który obchodzony jest w przeddzień Środy Popielcowej. Tradycyjnie w tym dniu organizowane są "biegi z patelniami", których zwyczaj wywodzi się z angielskiego hrabstwa Buckinghamshire.
Wzorem angielskiej tradycji, już po raz trzeci, zorganizowaliśmy "E-Pancake Day – Dzień Naleśnika". W tym roku zmagania z naleśnikami miały inną formę. Zadaniem uczniów było przygotowanie potrawy z naleśników i zrobienie zdjęcia. Fotki zostały zamieszczone na Facebooku szkoły, gdzie odbyło się głosowanie w formie "polubień". Po bardzo emocjonującej walce wyłoniono 3 zwycięskie dania:
I m-ce Anna Wawrzyk - 412 polubień
II m-ce Karolina Malinowska - 405 polubień
III m-ce Weronika Czerniakowska - 216 polubień
W związku z pandemią naleśnikowe pyszności uczniowie wykonali samodzielnie w domu oraz w szkole w trakcie zajęć praktycznych pod czujnym okiem Pani Iwony Prończuk.
Uczestnikom gratulujemy, a wszystkim osobom zaangażowanym w organizację - dziękujemy.



IDEALNE NA TŁUSTY CZWARTEK

Pyszne słodkości przygotowała klasa 2czg w ramach zajęć praktycznych na pracowni cukierniczej.



LITERACKI KONKURS WALENTYNKOWY
"JEDNEGO SERCA! TAK MAŁO, TAK MAŁO ..."

Nauczyciele języka polskiego serdecznie zapraszają uczniów naszej szkoły do udziału w literackim konkursie walentynkowym. Konkurs obejmuje trzy kategorie:
– wykonanie prezentacji multimedialnej, pt. "Słynne pary miłosne w literaturze"
– wykonanie projektu plakatu na temat "Św. Walenty – patron zakochanych"
– walentynkowe opowiadanie lub wiersz miłosny – własnego autorstwa

Regulamin konkursu:
– w konkursie mogą brać udział tylko uczniowie naszej szkoły
– każdy uczestnik przygotowuje pracę w jednej wybranej przez siebie kategorii
– ocenie będzie podlegać oryginalność, kreatywność, pomysłowość i poprawność językowa
– przygotowane prace należy przesłać na maila swojemu nauczycielowi języka polskiego do 11.02.2021 roku
– najciekawsze prace zostaną opublikowane na stronie i FB szkoły
– uczestnicy i laureaci konkursu otrzymają dodatkowe oceny z języka polskiego oraz punkty z zachowania

SERDECZNIE ZAPRASZAMY
Organizatorzy: nauczyciele języka polskiego



ZDROWO I SMACZNIE NA TALERZU

Gotowanie i smażenie to podstawa w sztuce kulinarnej. Bez względu na to, czy przygotowujemy tradycyjny obiad czy nowoczesne i urozmaicone danie, przynajmniej jeden składnik będziemy musieli ugotować lub usmażyć. Tajniki kuchni poznawali uczniowie klasy 2atp w trakcie zajęć praktycznych pod kierunkiem pani Zofii Jędraczki



"GASTRONOMY" W ZIMOWEJ SZACIE



PIERNICZKÓW SMAK...

Uczniowie klasy 2bzp wciąż pozostają w świątecznym klimacie. W pracowni "królują" pierniczki :). Oto efekty pracy cukierników, którzy pod czujnym okiem Pani Renaty Wituch doskonalili swoje umiejętności.



OLIMPIADA WIEDZY HOTELARSKIEJ

7 stycznia 2021 r. odbył się okręgowy etap XII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Polegał on na rozwiązaniu w ciągu 45 minut testu online składającego się z 60 pytań. Do Olimpiady zakwalifikowało się 168 uczniów, a ostatecznie uczestniczyło w niej 155 uczniów z całej Polski. Do kolejnego etapu Olimpiady zakwalifikowali się uczniowie, którzy zdobyli co najmniej 47 punktów.

Temat przewodni tegorocznej olimpiady dotyczył "Działań proekologicznych w nowoczesnym hotelarstwie i gastronomii”.

Wsród głównych celów Olimpiady wymienia się m. in.:
• rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i turystyką oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji,
• kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas hotelarskich,
• motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko-turystycznych szkół wyższych,
• integracja środowiska hotelarskiego.

Te same cele przyświecają też kształceniu młodzieży klas hotelarskich w naszej szkole.

ZSGiH reprezentowały uczennice klasy 4ht: Patrycja Kozorys i Weronika Szynkaruk, zajmując odpowiednio 17 i 27 miejsce. Uczennicom gratulujemy wyników i dziękujemy za udział, tym bardziej, że tegoroczna edycja odbywała się w trakcie ferii zimowych, w terminie nieodległym od terminu egzaminu zawodowego.


FRYZJERKI - PRACA ZDALNA

Prezentacja efektów zdalnej nauki praktycznej uczniów klas fryzjerskich. Prace są ciekawe i kreatywne.


[Ops filmu]
Film zawiera prezentację efektów zdalnej nauki praktycznej uczniów klas fryzjerskich.
Uczennice w domu wykonywały zadania według instrukcji nauczycielek przekazywanych za pośrednictwem platformy Meet. Następnie efekty swojej pracy sfotografowały i przesłały do nauczyciela prowadzącego. Prace są ciekawe i kreatywne, przedstawiają fryzury na każdą okazję.

ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU "KAŻDY DZIEŃ PRZYBLIŻA NAS DO ŚWIĄT"

Święta Bożego Narodzenia są dla wszystkich radosnym przeżyciem. Już sam okres przygotowań wywołuje wiele emocji. Dlatego postanowiłyśmy ten czas maksymalnie i świadomie wykorzystać, zachęcając uczniów do udziału w konkursie ”Każdy dzień przybliża nas do świąt” zorganizowanego przez panie polonistki. Uczniowie przez przez 3 tygodnie poprzedzające Święta Bożego Narodzenia przygotowywali materiał konkursowy. Dnia 18 grudnia odbyło się rozstrzygnięcie konkursu, zainteresowanie było duże, łącznie wpłynęło 28 prac (ciekawe plakaty oraz interesujące prezentacje multimedialne). Komisja miała "twardy orzech do zgryzienia", wszystkie prace zasługują na uznanie.

Wyróżniono prezentacje następujących uczniów:

KL.I
Oliwia Koneczna kl.1ht

KL.II
Amelia Gawron kl.2bzp
Nikola Szpindowska kl.2czg
Oliwier Zieliński kl.2czg
Weronika Fituła kl.2ftg
Natalia Dyniec kl.2htp

KL.III
Karolina Czuluk kl.3at
Aleksandra Duniec kl.3az

Wszystkim uczestnikom gratulujemy, dziękujemy za udział w konkursie i życzymy WESOŁYCH ŚWIĄT! Organizatorzy



PIERNICZKOWE CUDA

Nasze tradycyjne, świąteczne wypieki.

UWAGA KONKURS

Każdy dzień przybliża nas do świąt"
Zapraszamy do udziału w konkursie "Każdy dzień przybliża nas do świąt" - prezentacja lub plakat o tematyce świątecznej.
Tematy do wyboru:

- MAGIA ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA,
- ATRYBUTY ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA,
- HISTORIA DRZEWKA BOŻONARODZENIOWEGO,
- POLSKIE TRADYCJE I ZWYCZAJE BOŻONARODZENIOWE,
- HISTORIA KARTKI ŚWIĄTECZNEJ.

Chętni uczniowie kontaktują się ze swoim nauczycielem języka polskiego, termin oddania prac upływa 15.12.2020 r.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY


KINGA BINKIEWICZW CENTRALNYM ETAPIE XXV EDYCJI OLIMPIADY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

13.10.2020 r. odbył się I etap szkolny XXV Edycji Olimpiady o Żywieniu i Żywności, w którym wzięło udział 39 uczniów. Zwyciężczynie Kinga Binkiewicz z klasy 4ct i Małgorzata Tarasiuk z klasy 3at zakwalifikowały się do etapu okręgowego.

II etap odbył się 04.12.2020 r. w formie on-line. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej oraz zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.

Do etapu centralnego zakwalifikowała się Kinga Binkiewicz.

Tematyką wiodącą XXV Edycji Olimpiady o Żywieniu i Żywności jest obszar tematyczny "CUKRZYCA – prewencja i leczenie dietą".

Organizatorem XXV Edycja Olimpiady o Żywieniu i Żywności jest Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Współorganizatorami olimpiady są:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
- Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie.

Kindze gratulujemy i życzymy powodzenia na etapie centralnym olimpiady.


MIKOŁAJKI W CZASACH PANDEMII

4 grudnia nauczyciele i uczniowie naszej szkoły poczuli ducha zbliżających się mikołajek. Na jeden dzień sami przemienili się w Świętego Mikołaja i jego pomocników. Efekty mikołajkowych transformacji możecie podziwiać na zdjęciach.




KONKURS WIEDZY EKONOMICZNEJ "OBLICZA EKONOMII"

Dnia 4 grudnia 2020 r. odbył się szkolny etap konkursu z wiedzy ekonomicznej pod hasłem "Oblicza ekonomii" zorganizowany przez panią Beatę Sienicką kierownika szkolenia praktycznego i panią Annę Pastuszak nauczyciela przedmiotów ekonomicznych.

Głównym celem konkursu było inspirowanie twórczych postaw uczniów wobec zagadnień informatyczno-ekonomicznych, rozwijanie zainteresowań młodzieży problematyką ekonomiczną oraz wspieranie uczniów szczególnie uzdolnionych.

Laureatami konkursu zostali:
I miejsce - Konrad Majewski, uczeń klasy 2czg,
II miejsce Natalia Bednarczuk, uczennica klasy 2kzg,
III miejsce Emilia Fijałko, uczennica klasy 2 ftg.

Zwycięzcom konkursu oraz wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział oraz gratulujemy szerokiej wiedzy i kultury ekonomiczno-informatycznej.
Organizatorzy


KONKURS NA NAJLEPSZY MEM O TEMATYCE ŚWIĄTECZNEJ I NOWOROCZNEJ

Masz pomysł, telefon, internet to nie minie cię nagroda! Na wasze memy czekamy do 16.12! Szczegóły w regulaminie.
REGULAMIN


SZKOLNY KONKURS WIEDZY O WIELKIEJ BRYTANII
dla klas 1 i 2 technikum oraz branżowej szkoły pierwszego stopnia

11 grudnia 2020 w godzinach od 15.00 do 15.45 odbędzie się zdalny szkolny konkurs wiedzy o Wielkiej Brytanii w języku polskim.
Wszyscy uczniowie zainteresowani konkursem proszeni są o kontakt z nauczycielami języka angielskiego. Nauczyciele wyślą kod dostępu do zajęć na classroom, na których znajduje się regulamin oraz zakres materiałów potrzebnych do konkursu. Materiały do konkursu znajdują się również na stronie internetowej szkoły.
Konkurs dostępny będzie w aplikacji quizizz. Osoba, która zdobędzie najwięcej punktów i najszybciej odpowie na pytania, zostanie nagrodzona oceną celującą z języka angielskiego.
Oprócz tego wszyscy uczestnicy zostaną nagrodzeni punktami za udział w konkursie według punktowego systemu oceniania zachowania.
Zachęcamy wszystkich do udziału w konkursie.

Organizatorzy konkursu: Katarzyna Oliwiak, Monika Rutyna, Hubert Kudełko

REGULAMIN

Materiały do konkursu:
Plik1
Plik2
Plik3




ŚWIĘTO DZIĘKCZYNIENIA

Czwarty czwartek listopada to dla Amerykanów dzień, w którym obchodzone jest Święto Dziękczynienia – Thanksgiving Day. Rodziny spotykają się na uroczystym posiłku, dziękując za wszelką pomyślność i ciesząc się ze wspólnie spędzonego czasu. Na stole króluje faszerowany indyk (stuffed turkey), sos z żurawiny (cranberry sauce) oraz placek z dyni (pumpkin pie).
Na ulicach wielu miast można podziwiać parady – Macy’s Thanksgiving Day Parade w Nowym Jorku, jest jedną z największych i najbardziej znaną z nich. Amatorzy sportu mogą poczuć wyjątkowe emocje, oglądając mecze futbolu amerykańskiego organizowane w tym dniu jako kolejna z wielu atrakcji.
Uczniowie naszej szkoły, w ramach poznawania kultury krajów anglojęzycznych na lekcjach języków obcych, przygotowali plakaty i prezentacje przedstawiające: najważniejsze elementy obchodów, typowe dania, historię i symbole Thanksgiving Day. Uczniowie klasy 2ft, przygotowali plakat, na którym umieścili swoje pomysły na to, za co są wdzięczni w Święto Dziękczynienia.




LABORATORIUM ANALIZY ŻYWNOŚCI JUŻ GOTOWE

Laboratorium analizy żywności to kolejna super nowoczesna pracownia oddana do nauki przedmiotów zawodowych w naszej szkole. Będą się w niej uczyć uczniowie klas w zawodach technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych, ponadto realizowane będą tam zajęcia laboratoryjne z biologii i chemii. Pracownia wyposażona została w profesjonalny sprzęt laboratoryjny, np. wirówkę, destylator elektryczny, łaźnię wodną, suszarkę laboratoryjną, nowoczesne mikroskopy, destylator elektryczny, kolorymetr, pH-metr, analizator jakości mleka. W sali znajduje się sprzęt multimedialny, tj. laptop, projektor, ekran elektryczny, wizualizer. Nauka w takiej pracowni będzie przyjemnością.
Inwestycję udało się zrealizować dzięki środkom unijnym, które Miasto Chełm pozyskało na realizację projektu "Dostosowanie sposobu kształcenia do potrzeb rynku pracy - wyposażenie szkół zawodowych i ustawicznych Miasta Chełm".



PRACOWNIE GASTRONOMICZNE I CUKIERNICZA JAK W NAJLEPSZYCH RESTAURACJACH

Uczniowie kształcący się w zawodach gastronomicznych mogą korzystać z dwóch, dostosowanych do najwyższych standardów pracowni gastronomicznych wyposażonych m.in. w:
- kuchnie gazowo-elektryczne z wyciągami,
- roboty planetarne,
- szafy chłodniczo-mroźnicze,
- schładzarki szokowe,
- zmywarki przemysłowe.



Przyszli cukiernicy otrzymali nowoczesną pracownię do nauki zawodu. Wyposażono ją w kuchnie indukcyjne, piec konwekcyjno-parowy, szafę chłodniczą do ekspozycji wypieków, miksery planetarne. Po powrocie do szkoły nowa pracownia cukiernicza tętni życiem! Jakie wspaniałe i przepyszne wypieki!



NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

"Polska" Antoni Słonimski

Cóż powiedzą tomy słowników,
Lekcje historii i geografii,
Gdy tylko o niej mówić potrafi
Krzak bzu kwitnący i śpiew słowików.

Choć jej granice znajdziesz na mapach,
Ale o treści, co je wypełnia,
Powie ci tylko księżyca pełnia
I mgła nad łąką, i liści zapach.

Pytasz się, synu, gdzie jest i jaka?
W niewymierzonej krainie leży.
Jest w każdym wiernym sercu Polaka,
Co o nią walczył, cierpiał i wierzył.

W szumie gołębi na starym rynku,
W książce poety i na budowie,
W codziennej pracy, w życzliwym słowie,
Znajdziesz ją w każdym dobrym uczynku.

11 listopada 1918 r., po latach wysiłków i zmagań wielu patriotów, Polska powróciła na mapę Europy jako suwerenne państwo. Walka o niepodległość silnie wpisywała się w codzienność tych, którzy ciężko pracowali, uczyli się, dbali o rozwój gospodarki i życia społecznego, częstokroć będąc z tego powodu szykowanymi, aresztowanymi i prześladowanymi. Starania o niepodległość naznaczone są również trudem i pracą Polaków na emigracji, którzy tak wytrwale kultywowali polskość, rozwijali narodową myśl polityczną czy polską kulturę.

Polska powstała w chwili klęski zaborców, kiedy dobiegała końca I wojna światowa. 11 listopada 1918 r. dekretem Rady Regencyjnej Józef Piłsudski otrzymał naczelne dowództwo nad wojskiem. Trzy dni później gremium to rozwiązało się, przekazując Naczelnikowi pełnię władzy nad odbudowującym się państwem.

11 listopada przypada Święto Niepodległości, ustanowione na mocy ustawy z dnia 23 kwietnia 1937 r. Zostało zniesione po II wojnie światowej – w 1945 r. – a następnie przywrócone ustawą z dnia 15 lutego 1989 r.

Obchodzimy już 102 rocznicę odzyskania niepodległości. W tak trudnym dla nas czasie, jakim jest pandemia warto zastanowić się, czym dla nas jest NIEPODLEGŁOŚĆ. O co walczyli nasi przodkowie? Za co przelewali swoją drogocenną krew na polach bitew? Dzięki ich ofierze i poświęceniu możemy cieszyć się wolnością, uczyć się, pracować w wolnym kraju. Niech te chwilowe trudności nie zniechęcą uczniów i nauczycieli do pracy. Niech to radosne święto da nam nadzieję, że będziemy niedługo wspólnie mogli obchodzić 11 Listopada jak w latach ubiegłych w społeczności szkolnej, przy dźwiękach pieśni patriotycznych, odświętnie ubrani, wdzięczni za wolność i NIEPODLEGŁOŚĆ.



SZKOŁA DO HYMNU

Nasza placówka kolejny raz weźmie udział w akcji MEN "Szkoła do hymnu" i odśpiewa "Mazurka Dąbrowskiego" we wtorek, 10 listopada o godz. 11:11. W tym roku ze względu na ograniczenia wynikające ze stanu epidemii uczniowie połączą się z wychowawcami za pomocą komunikatorów i wspólnie zaśpiewają hymn on-line.

Zachęcamy wszystkich do zapoznania się z broszurą opracowaną przez Ministerstwo Obrony Narodowej na temat Biało-Czerwonej, Orła Białego i Hymnu RP. To zbiór podstawowych zasad postępowania z naszymi symbolami narodowymi.

HYMN POLSKI
Jeszcze Polska nie zginęła,
Kiedy my żyjemy.
Co nam obca przemoc wzięła,
Szablą odbierzemy.

Marsz, marsz Dąbrowski,
Z ziemi włoskiej do Polski.
Za twoim przewodem
Złączym się z narodem.

Przejdziem Wisłę, przejdziem Wartę,
Będziem Polakami.
Dał nam przykład Bonaparte,
Jak zwyciężać mamy.

Marsz, marsz Dąbrowski,
Z ziemi włoskiej do Polski.
Za twoim przewodem
Złączym się z narodem.

Jak Czarniecki do Poznania
Po szwedzkim zaborze,
Dla ojczyzny ratowania
Wrócim się przez morze.

Marsz, marsz Dąbrowski,
Z ziemi włoskiej do Polski.
Za twoim przewodem
Złączym się z narodem.

Już tam ojciec do swej Basi
Mówi zapłakany
- Słuchaj jeno, pono nasi
Biją w tarabany.

Marsz, marsz Dąbrowski,
Z ziemi włoskiej do Polski.
Za twoim przewodem
Złączym się z narodem.




RECEPTA OD SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO ;)



BAJKOWE INSPIRACJE

Dobrym pomysłem na jesienny powrót do szkoły okazały się...bajki. Te niezapomniane, z dzieciństwa, czytane po kilkanaście razy. Uczennice grup fryzjerskich, zachęcone przez nauczycielki zawodu panie Anetę Chomczyńską i Marzenę Wilińską zaprezentowały się w charakterystycznych strojach uszytych na miarę (Pippi) lub wykonanych z ...zasłon i firanek (Kopciuszek i Królowa Śniegu). Liczył się pomysł i dobra zabawa. Oczywiście- pod czujnym okiem nauczycielek pojawiły się kunsztownie wykonane fryzury i artystyczny makijaż.
Sesję zdjęciową modelek zorganizowano w scenerii szkolnej, wykorzystując jesienne rekwizyty, słońce i ... zaproszenie do czytania.
Fotorelacja w albumie na stronie biblioteki facebook.com

Tekst i fot. Anna Berbecka



ZŁOTE DZIEWCZYNY

Nasze utalentowane uczennice - zawodniczki chełmskiego klubu - okazały się bezkonkurencyjne na matach Ogólnopolskiej Olimpiady Młodzieży w zapasach stylu klasycznym. Ich łupem padły 3 złote medale. Najlepsze w swoich kategoriach wagowych były: Monika Dadas, Danuta Lisiewicz i Daniela Tkachuk. Wszystkie reprezentują Cement Gryf Chełm i są uczennicami ZSGiH.



27 AKCJA SPRZĄTANIA ŚWIATA

18 września 2020 roku klasy 1at, 1cz i 1kz pod opieką wychowawców oraz nauczyciela wspomagającego włączyły się 27 Akcję Sprzątania Świata - Polska pod hasłem "Plastik? Rezygnuję. Redukuję. Segreguję."
Pierwszoklasiści podjęli się zadania uprzątnięcia ulicy Reformackiej i parku miejskiego. Orzeźwiająca aura nie przeszkodziła uczestnikom w porządkowaniu wyznaczonego terenu. Po kilku godzinach spędzonych na łonie przyrody (z workami pełnymi posegregowanych odpadów) uczniowie z uśmiechem na twarzach wrócili do domów.



ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO 2020-2021

Pandemia zmieniła szkolną rzeczywistość… Upłynęły słoneczne wakacje, skończył się czas błogiego wypoczynku, z utęsknieniem wszyscy czekali na pierwszy dzwonek. 1 września 2020r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie miało miejsce uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2020/2021. Roku pełnego obaw i nadziei - obaw przed tym, co nieznane, nadziei, że wszyscy sprostamy nałożonym na nas oczekiwaniom. Uczniowie klas starszych spotkali się z wychowawcami. Natomiast w sali gimnastycznej odbyło się uroczyste ślubowanie uczniów klas pierwszych. Pani dyrektor Marta Mazurek serdecznie powitała grono pedagogiczne i przede wszystkim uczniów klas pierwszych. Życzyła wszystkim zapału i wytrwałości w codziennej pracy. Nawiązała również w swoim wystąpieniu do 81 rocznicy wybuchu II wojny światowej. Skierowała do zgromadzonych uczniów wiele ciepłych słów, zachęcając ich do wytrwałej pracy i spełniania marzeń. Na zakończenie w imieniu społeczności szkolnej uczennica kl. 2ftg Emilia Fijałko powitała Pierwszoklasistów życząc im wielu wspaniałych chwil w murach ZSGiH, spełnienia wszystkich zamierzeń, samych sukcesów, wiele wytrwałości, pozytywnych ocen, pomyślnych wyników egzaminów zewnętrznych.